4 mesés kilátópont, amit a kalandparkból is könnyen megközelíthetsz!


“A fák lombozatában és a dombok lankáiban költészet lakozik, a szélben dalok szunnyadnak, a nap csókja áldást jelent. A patakcsobogás történeteket mesél, az óceán árja eposzokat. Vannak fák (...), amik mintha azért nőttek volna, hogy egyszer megérinthessem a törzsüket, annyira örülnek nekem. Egy nap te is érezni fogod ezt a szeretetet a saját kezeddel.”

Kevin Hearne

A tavasz mellett az ősz számunkra az az évszak, amikor a természet szépsége, a hőmérséklet szintje, valamint a szabadidő mennyisége mesteri hármast alkotva a természetbe invitál bennünket és szemet gyönyörködtető túrákra csalogat. Kalandparkunk szerencsés elhelyezkedésének és sportos kollégáink lelkesedésének köszönhetően összeállítottunk Nektek egy általunk tesztelt, szuper kis túraútvonal ajánlót, amelyet akár a kalandparkból indulva is meglátogathattok és csodás élményekben lehet részetek. A túra végén pedig ugyanide visszaérkezve Falatozónk remek lehetőséget biztosít egy finom, meleg tea vagy egy jó kis, sajtos-tejfölös lángos társaságában az őszi hideg utáni felmelegedésre.

 

Lillafüred és a Bükk minden évszakban csodás túraútvonalakat és látnivalókat kínál a természet szerelmeseinek. Az alábbiakban 4 olyan ismert vagy kevésbé ismert célpontot mutatunk be, aminek remek kiinduló pontját jelentheti a Lillafüredi Sport- és Kalandpark és amit bármikor érdemes felkeresni, hisz meglátogatásuk nagyszerű panorámát nyújt a Bükk különböző vonulataira.

Fehérkő

- a kalandpark felett magasodó sziklaszirt Lillafüred ikonikus jelképe. A függőleges mészkőtáblás természeti képződmény mindamellett, hogy nagyszerű kilátást nyújt a Lillafüredi Sport- és Kalandparkra valamint a Szinva felső szakaszának völgyére, a sziklamászók kedvelt célpontja is egyben. A kalandparktól a zöld turistajelzést követve a fehérkői szerpentinen haladva érhető el a csúcs egy közel két kilométeres, kb. 250 méteres szintkülönbséget tartalmazó túra során.

DVTK Sport és Kalandpark - Túra Fehérkő

Kis-dél kilátó

- Bükkszentkereszt - a lista egyetlen olyan tagja, mely mesterséges kilátópontként került be felsorolásunkba. A 2014-ben átadott toronyból remek kilátás nyílik a Bükk keleti lankáira és az ország második legmagasabban fekvő településére, Bükkszentkeresztre, tiszta időben pedig akár a Magas-Tátrát is felfedezhetik messze a kilátásban a kitartó túrázók. A kalandparktól a fehérkői csúccsal megegyező útvonalon indul a túra, majd a zöld jelzés után pirosat követve hamarosan előbukkan a kis bükki falu valamint a felette magasodó kilátó is. A túra hossza a toronyhoz 5,5 km és 350 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni.

DVTK Sőprt és Kalandpark - Kis-dél kilátó

Zsófia kilátó

- a Palotaszállóval egy időben építették meg a kastéllyal szembeni Dolka hegytetőn a Zsófia kilátót. Az azóta elbontott faszerkezet helyéről még ma is nagyszerű kilátás nyílik a neoreneszánsz stílusú épületegyüttesre, valamint a mellette elterülő, a Palotaszálló építése során kitermelt kőzetekből épített függőkertre. A túra különlegessége, hogy nem jelzett turistaúton fekszik a kilátó, megközelítése Felső-Hámor településen keresztül, a Szeleta-barlanghoz vezető útvonalról javasolt.

DVTK Sport és Kalandpark - Zsófia kilátó

Szent István kilátó

- összeállításunk másik tagja, mely nem jelzett turistaúton közelíthető meg. A kalandpark melletti 5-ös buszmegállóból induló, Vesszős-völgyön végighaladó sárga turistajelzést kell követni, míg az bele nem csatlakozik a hegytető kanyargó erdészeti útba. A széles, lankás út már kényelmes nyomjelzője a haladási iránynak, ahonnan másfél kilométerre található a kilátó. Innen a Zsófiával ellentétben egy teljesen más szögből csodálható meg a Palotaszálló épülete, valamint a régi kohász falu, Felsőhámor.

 DVTK Sport és Kalandpark - Szent István kilátó

Ha bejártátok a fenti útvonalakat, osszátok meg velünk, melyik volt a kedvencetek közülük!

Teljesen másfelé jártatok a Bükkben? Semmi gond, várjuk tippjeiteket, merre érdemes elindulni, nektek mi a favorit!

 

Írjatok nekünk!

Várjuk bármilyen észrevételetek, építő jellegű kritikátokat és témajavaslatotokat!