2018. szeptember 1-jével a Lillafüredi Sport- és Kalandpark a Miskolci Állatkert és Kultúrpark által hirdetett örökbefogadási program részeként örökbefogadta az állatkert kárpáti hiúzait. A miskolci köztudatban csak "Vadaspark"-ként élő komplexum emlőseinek így Kalandparkunk 1 évre lett büszke "nevelőszülője"! A 2015-ben átadott hiúz kifutó lakói nem Miskolcon születtek, a hím Németországból, a nőstény Csehországból került városunkba!

További érdekességek az állatokról:

ÉLŐHELYE:

  • Közép-Európa, a Kárpátok, az Alpok és a környező hegyvidékek erdei.

TESTTÖMEGE:

  • 18-36 kg

TESTHOSSZA:

  • 70-130 cm, farka 10-15 cm hosszú.

TÁPLÁLÉKA:

  • őz, muflon, zerge, nyulak, rágcsálók, madarak.

SZAPORODÁSA:

  • 67-74 napos vemhesség után 2-3 kölyök születik.

ÉLETTARTAMA:

  • 12-17 év, ritkán eléri a 20 évet is.

TERMÉSZETVÉDELMI BESOROLÁS:

  • LC - nem fenyegetett Törzskönyv Magyarországon fokozottan védett

ISMERTETŐ:

Főként éjjel aktív. Nagy kiterjedésű, zavartalan erdőkben él. Vackát sziklahasadékban, elhagyott üregben, bozótosban alakítja ki. Zsákmányát 3-4 méteres ugrásokkal kapja el. Magányosan él, a felnőtt állatok csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. Territóriumát szagokkal, székletével és vizeletével jelöli. Párzási ideje február-márciusban van, a kölykök április-májusban jönnek a világra. 3-5 hónapos korukig szopnak, de ekkor már eljárnak anyjukkal vadászni. Az utódok 10 hónaposan hagyják el anyjukat, de ivaréretté csak második évükben válnak.

A hiúz csúcsragadozó, így a felnőtt állatoknak nincs természetes ellensége. A fiatal egyedeket esetenként megölik a farkasok, medvék. A 20. század elején állománya mindenfelé lecsökkent, sok helyről teljesen el is tűnt. Az 1980-as évektől az Északi-középhegység területén megfigyelhető a faj természetes visszatelepülése, ma fokozott védelem alatt áll, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

GONDOLTA VOLNA?

Kiválóan mászik fára, menekülés esetén többnyire ezt a menekülési formát választja. Bár szükség esetén úszni is jól tud, de kerüli a vizet, a patakokon és folyókon való átkeléshez a vízből kiálló köveket vagy kidőlt fákat keres.